agak lame jugak shera tak memasak...
memandangkan hari ni mood kerajinan, so mari kite memasak pajeri nenas....
resepi ni berasal dari utara sebab atok shera selalu masak...
hmmm....peberet ni..
bahan-bahan yang diperlukan:
numero uno:
mestilah nenas....dah name pon pajeri nenas,kan?
lainlah klu pajeri terung, maka terunglah bahannye....
ye tak?
oklah...terung nenas ni make sure tak terlalu tua tak terlalu mude....
yang sedang-sedang masaknye...
pastu potonglah macam mne suker...tak kesahlah..
then, rendam dalam air panas menggelegak sampai air tu sejuk dan ditapis,,
tujuannye untuk hilangkan rase payau dan masam pada terung nenas
bawang putih, bawang merah halia ditumbuk halus-halus
kerisek jangan banyak- sikit sudaaaa
yang menyedapkan pajeri...
udang kering
jangan lupe plak tau...
rempah ratusnya harus ada...
kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
santan....fresh punyer....bukan yang kotak tau!!!
banyak and berlambak kat market keliling shah alam ni..
(kalau pandai carik lah...hehehe)
cili giling ngan serbuk kari-campur dan gaulkan hingga sebati
(...jangan tanye kari cap ape...shera tak tau pasal brand-brand ni...
beeeddaall je...)
ok...care-care membuatnye...
tumiskan seeemuaaa bahan-bahan nye
dimulai dengan bismillah....
bawang yang telah ditumbuk
rempah ratus
kari dan cili
sampai naik bau...bukan sampai hangit..
pastu baru masukkan
kerisek
udang kering
masukkan juga santan...sikit-sikit jangan sampai meruap..
bila agak-agak da masak, masukkan nenas...
tambah lagi santan kalau perlu...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
da siap....
hmmm makan panas-panas pon sodap...
**kalau cara masaknye batul, pajeri ni boleh tahan sampai seminggu dalam suhu bilik jer...
sElaMaT MeNCubA!!!
No comments:
Post a Comment
sila komen klu brann..